Đumbir je začin ali i lekovita biljka

Đumbir (Zingiber officinale) potiče iz tropske Azije i u suštini je začin, ali se već oko 2000 godina na Zapadu koristi kao lekovita biljka. U Ameriku su ga doneli Španci i sada se u velikoj meri gaji u Karipskoj oblasti. Kao vruća biljka, koja suši, đumbir se tradicionalno koristio za zagrevanje želuca i sprečavanje prehlade. U XVIII veku se dodavao lekovitim sredstvima, kako bi umanjio njihovo nadražujuće dejstvo na želudac. U Kini se đumbir i danas koristi u ove svrhe, prvenstveno da smanji toksičnost nekih biljaka.

Kod nas se može pronaći u prodaji u obliku suvog korena (mnogi ga stavljaju u rakiju), ili kao suvi začin u prahu.

  • Osobine: Ljut, vreo, suv.
  • Lekoviti sastojci: Eterična ulja (uključijući borneol i citral), fenoli, alkaloid, sluz.
  • Dejstvo: Podstiče cirkulaciju krvi, opušta periferne krvne sudove, podstiče znojenje, olakšava iskašljavanje, sprečava povraćanje, spazmolitik, karminativ, antiseptik.
  • Lokalni efekti: Podstiče bolju snabdevenost tkiva krvlju.

Đumbir (Zingiber officinale)

Korišćeni delovi biljke

Svež koren: U Kini se svež koren naziva šeng tjang (sheng jiang), koristi se pre svega kao dijaforetik i ekspektorans kod prehlade i gripa. Može se peći u vrelom pepelu i zatim koristiti kod proliva ili za zaustavljanje krvarenja. Travari na Zapadu svež koren prepisuju kod prehlada, ali ga smatraju i dobrim stimulansom za cirkulaciju krvi. Koristi se kao:

  • Ekstrakt: Kod prehlada i katara u lonče sa vodom staviti 1-2 koluta i lagano kuvati 10 minuta. Može se dodati i malo cimeta.
  • Tinktura: Uzima se u obliku kapi za zagrevanje i stimulaciju cirkulacije. Deluje i kod nadimanja, poremećaja varenja i mučnina.

Osušeni koren: U Kini se osušeni koren naziva kan t’iang (gan jiang) i koristi se prvenstveno za zagrevanje i stimulaciju želuca  pluća. Na Zapadu se koristi za smirivanje mučnine kod putovanja, a eksperimantalno je dokazano da se može koristiti i kog jakih mučnina u trudnoći. Koristi se kao:

  • Kapsule: Kod mučnine izazvane putovanjem. U trudnoći za jutarnje mučnine.
  • Ekstrakt: Kinezi osušeni đumbir u kombinaciji sa drugim biljkama koriste kao sredstvo za obnavljanje energije slezine, kod osećaja prepunog stomaka, mučnine i preterane sluzi.

Eterično ulje: Đumbirovo ulje se na Istoku i na Zapadu koristi već najmanje 400 godina. U Francuskoj ga stalno preporučuju u obliku kapi nakapanih na kocku šećera, kao lek protiv nadimanja i temperature, a i kao srdestvo za podsticanje apetita. Ulje se može dodavati sredstvima za masažu, kod terapija u slučajevima reumatizma i povreda kostiju. Koristi se kao:

  • Ulje za masažu: Kod reumatizma ili  išijasa koristi se u kombinaciji sa bademovim uljem. Dobro se kombinuje i sa uljem od kleke ili od eukaliptusa.
  • Ulje: Koristi se kod nadimanja, menstrualnih grčeva, mučnine ili osećaja težine u želucu. Uzima se sa medom ili nakapano na kocku šećera.

Upozorenja:

  • Ako je želudac vreo i jako stimulisan, kao  npr. kod peptičkog ulkusa, ne koristiti preterane količine đumbira.
  • Na početku trudnoće đumbir koristiti veoma oprezno. Čak i onda ako se u propisanim dozama može bez straha koristiti za jutarnju mučninu.
________________________________________________________________

Foto screen/Youtube




Primjedbe

Najpopularniji postovi

Kleka kao ritualna i lekovita biljka

Lan je biljka za tekstilna vlakna i ulje

Mišjakinja je korov koji zaceljuje