Paprika i sva njena lekovita svojstva

Paprika (Capsicum annuum) je izvanredno povrće za zaštitu zdravlja. Moglo bi se reći da ljubitelji paprike imaju odličnog čuvara svoga zdravlja. Samo jedna sveža paprika zadovoljava dnevnu potrebu za vitaminom C u organizmu. Vitamin C je jedini hranljivi sastojak po čijem se sadržaju crvena i zelena paprika ne razlikuju, tj. obe vrste ga imaju u izobilju. Ovde treba naglasiti da to važi samo za svežu paprika, jer je poznato da je vitamin C nepostojan i da se brzo razgrađuje pri termičkoj obradi. Blagotvorna dejstva vitamina C na organizam su već opšte poznata.

Paprika (Capsicum annuum)

Svojim sastojkom citrinom paprika povoljno deluje na cirkulaciju krvi, smanjuje propustljivost kapilara i povećava njihovu elastičnost. Zbog toga se preporučuje osobama koje boluju od ateroskleroze i poremećaja krvotoka.

One sa ljutim ukusom, koji potiče od kapsaicina, podstiču lučenje probavnih sokova, čime se pojačava apetit i poboljšava varenje. Međutim, sa ljutom paprikom se ne treba preterivati jer može da izazove zapaljenje sluzokože želuca, povećanje kiseline u želudačnom soku, zapaljenje bubrega, zatvor i druge tegobe. Najnovija istraživanja su pokazala da dugotrajna korišćenja ljute papričice u ishrani mogu da izazovu rak. Ljuta papričica se ne preporučuje osobama sa bolesnim želucem, crevima i bubrezima.

Dokazano je da ljuta paprika u prahu, ako se uzima 1-2 gr dnevno izaziva brzo i trajno olakšanje u slučaju šuljeva.

Kapsaicin iz paprike se koristi za izradu masti i drugih farmaceutskih preparata za mazanje obolelih mesta od reume, gihta i neuralgija.

Primjedbe

Najpopularniji postovi

Kleka kao ritualna i lekovita biljka

Lan je biljka za tekstilna vlakna i ulje

Mišjakinja je korov koji zaceljuje