Paprika i sva njena lekovita svojstva
Paprika (Capsicum annuum) je izvanredno povrće za zaštitu zdravlja. Moglo bi se reći da ljubitelji paprike imaju odličnog čuvara svoga zdravlja. Samo jedna sveža paprika zadovoljava dnevnu potrebu za vitaminom C u organizmu. Vitamin C je jedini hranljivi sastojak po čijem se sadržaju crvena i zelena paprika ne razlikuju, tj. obe vrste ga imaju u izobilju. Ovde treba naglasiti da to važi samo za svežu paprika, jer je poznato da je vitamin C nepostojan i da se brzo razgrađuje pri termičkoj obradi. Blagotvorna dejstva vitamina C na organizam su već opšte poznata.
![]() |
Paprika (Capsicum annuum) |
Svojim
sastojkom citrinom paprika povoljno deluje na cirkulaciju krvi, smanjuje
propustljivost kapilara i povećava njihovu elastičnost. Zbog toga se
preporučuje osobama koje boluju od ateroskleroze i poremećaja krvotoka.
One sa ljutim ukusom, koji potiče od kapsaicina, podstiču
lučenje probavnih sokova, čime se pojačava apetit i poboljšava varenje.
Međutim, sa ljutom paprikom se ne treba preterivati jer može da izazove
zapaljenje sluzokože želuca, povećanje kiseline u želudačnom soku, zapaljenje
bubrega, zatvor i druge tegobe. Najnovija istraživanja su pokazala da dugotrajna
korišćenja ljute papričice u ishrani mogu da izazovu rak. Ljuta papričica se ne
preporučuje osobama sa bolesnim želucem, crevima i bubrezima.
Dokazano je da ljuta paprika u prahu, ako se
uzima 1-2 gr dnevno
izaziva brzo i trajno olakšanje u slučaju šuljeva.
Kapsaicin iz paprike se koristi za izradu masti i
drugih farmaceutskih preparata za mazanje obolelih mesta od reume, gihta i
neuralgija.
Primjedbe
Objavi komentar